Center za krepitev zdravja

PREDSTAVITEV

ckz predstavitev

Nudimo vam programe za krepitev zdravja – gre za skupinske delavnice in individualna svetovanja, kjer udeleženci pridobijo strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad, ki bodo vodile do boljšega počutja in zdravja.

Vse naše delavnice so brezplačne.

Za udeležbo potrebujete le urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Program svetovanja za zdravje obsega 18 vrst nemedikamentoznih obravnav, od tega 8 temeljnih delavnic in 10 poglobljenih delavnic oz. individualnih svetovanj.

Termine delavnic redno objavljamo v zavihku AKTUALNO. Individualne pogovorne ure izvajamo po predhodnem naročilu na spodaj navedene kontakte, za njih ne potrebujete napotnega dokumenta.

Uradne ure
Vsak delovni dan med 8.00 in 11.00 uro
Popoldan po predhodnem dogovoru

Osnovne Informacije
Zdravstveni dom Trebnje
Goliev trg 3
8210 Trebnje 
07/34 81 802
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

www.eu-skladi.si
Kratek opis operacij projekta...

krepitev

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada (ESS). Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, v razmerju 80 % sofinanciranja s strani Evropske Unije, 20 % s strani Republike Slovenije.

OPIS PROJEKTA - Krepitev zdravja za vse

KATALOG INFORMACIJ


KDO SMO ?

Skoporc Janja, dipl. med. sestra, vodja
Tel: 030 322 805
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kotar Tjaša, dipl. med. sestra
Tel: 030 322 804
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Jantol Barbara, mag. kineziolog
Tel: 030 322 808
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Mandelj Nina, mag. dietetik
Tel: 030 322 806
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Hočevar Sabina, mag. psiholog
Tel: 030 322 807
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vencelj Nataša, dipl. fizioterapevt
Tel: 07/34 81 802
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

TEMELJNE OBRAVNAVE ZA KREPITEV ZDRAVJA

 • ZDRAVO ŽIVIM

Pridobili boste informacije o pomenu zdravega življenjskega sloga za krepitev zdravja (zdrave prehrane, telesne dejavnosti, ne kajenja, opuščanja tveganega pitja alkohola, obvladovanja stresa), informacije o preprečevanju in zdravljenju kroničnih bolezni ter s strokovno pomočjo oblikujejo uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki bo pripomogel k izboljšanju njihovega počutja.

 • ALI SEM FIT

Udeleženci boste pod strokovnim vodstvom opravili enega izmed treh preizkusov za ugotavljanje telesne pripravljenosti (preizkus hoje na 2 km ali 6-minutni preizkus hoje ali 2-minutni preizkus stopanja na mestu) in izvedo, kakšna je njihova telesna pripravljenost. Skladno z rezultatom vam svetujemo o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

 • TEHNIKE SPROŠČANJA

Spoznali boste osnovne značilnosti sproščanja in preizkusili tri različne tehnike sproščanja (dihalne vaje, postopno mišično sproščanje, vizualizacijo pomirjujočega kraja), spoznali njihove prednosti ter dobili navodila, da jih lahko izvajate tudi sami doma.

 • ZVIŠAN KRVNI TLAK

Pridobili boste informacije o pomenu normalnih in mejnih vrednosti krvnega tlaka za zdravje, povezanosti izbire zdravega načina življenja in krvnega tlaka ter dejavnikih tveganja za nastanek povišanega krvnega tlaka. Pridobili boste znanja in veščine za pravilno izvajanje meritev krvnega tlaka ter znanja, veščine in podporo za spreminjanje z zdravjem povezanega vedenja. Udeleženci s strokovno pomočjo oblikujete uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki pripomore k vzdrževanju normalnih vrednosti krvnega tlaka in izboljšanju njihovega počutja.

 • ZVIŠANE MAŠČOBE V KRVI

Informacije o nastanku holesterola ter o pomenu normalnih in mejnih vrednosti krvnih maščob za zdravje, povezanosti izbire zdravega načina življenja in maščob v krvi ter dejavnikih tveganja za nastanek zvišanih maščob v krvi. Udeleženci s strokovno pomočjo oblikujete uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki pripomore k vzdrževanju normalnih vrednosti krvnih maščob in izboljšanju svojega počutja.

 • ZVIŠAN KRVNI SLADKOR

Delavnica je namenjena osebam z mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo. Udeleženci pridobijo najpomembnejša znanja o mejni bazalni glikemiji in moteni toleranci za glukozo.

 • SLADKORNA BOLEZEN TIPA 2

Delavnica je namenjena osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Udeleženci pridobite najpomembnejša znanja o sladkorni bolezni tipa 2.

 • TEST TELESNE PRIPRAVLJENOSTI ZA ODRASLE IN TEST TELESNE PRIPRAVLJENOSTI ZA STAREJŠE

Test telesne pripravljenosti za odrasle je namenjen osebam, starim od 19 do 69 let. Test telesne pripravljenosti za starejše pa je namenjen osebam, starim 65 let in več. Udeleženci pod strokovnim vodstvom opravijo sklop testov za ugotavljanje telesne pripravljenosti starejših in pridobijo poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti. Skladno z rezultatom testiranja in zdravstvenim stanjem, jim strokovnjaki svetujejo o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

AKTUALNO

PROCES STARANJA IN KREPITEV ZDRAVJA V STAROSTI (predavanje)

Staranje je neizogiben biološki proces, ki vodi v upad življenjskih funkcij. Prehod v staranje je postopen proces, pri katerem prihaja do sprememb sestave telesnih tkiv, katere so povezane s krhkostjo in šibkostjo organizma ter slabšo kvaliteto življenja. Dejavniki, ki na spremembo sestave telesnih tkiv bistveno vplivajo so:

 • spremembe apetita, ki je pogosto zmanjšan in zgodnja sitost,
 • spremembe vonja in okusa, težave z zobmi in žvečenjem, občutek suhih ust,
 • upočasnjeno praznjenje želodca in delovanje črevesja,
 • slabši vid in sluh,
 • hormonske spremembe,
 • zmanjšana telesna dejavnost in upad gibalnih sposobnosti, kot so ravnotežje, koordinacija in moč,
 • kronične bolezni, katere razširjenost se povečuje s staranjem,
 • hranilno in energijsko revni obroki,
 • socialna izoliranost, finančne težave, logistične težave in pomanjkanje pomoči ter
 • upad kognitivnih funkcij in duševne motnje.

Bistvenega pomena je, da spremembe v starosti ustrezno prehransko in gibalno podpremo. Praktične napotke o prehranski podpori in ustrezni telesni aktivnosti v starosti bosta na predavanju podelili dietetičarka Nina Mandelj, mag. dietet. in kineziologinja Barbara Jantol, mag. kin. Predavanje se bo izvajalo 16.9.2021 ob 8:00 v predavalnici v pritličju (Zdravstveni dom Trebnje) in je brezplačno. Potrebne so zgolj predhodne prijave na 030 322 806 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Vljudno vabljeni, da se prijavite.PROCES STARANJA IN KREPITEV ZDRAVJA V STAROSTI

ZD TREBNJE

SVETOVALNICA ZA ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

 • ZDRAVO JEM

Udeleženci pridobijo informacije o pomenu prehrane za zdravje ter znanja in veščine za izbiro zdravih živil v pestri ponudbi na trgovskih policah, sestavljanje zdravih jedilnikov na enostaven način, zdravo prehranjevanje v različnih življenjskih situacijah ter napotke za postopno uvajanje sprememb v svoje prehranjevanje.

 • GIBAM SE

Udeleženci pridobijo poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti ter znanja in veščine za varno in ustrezno izvajanje različnih vrst in oblik telesne dejavnosti. Skupaj s strokovnjakom oblikujejo individualni program za povečanje in samostojno izvajanje telesne dejavnosti za krepitev zdravja ter izmerijo lasten napredek v telesni pripravljenosti in gibalnih navadah.

 • ZDRAVO HUJŠANJE

Udeleženci dobijo strokovno podporo in pomoč pri zdravi izgubi telesne teže ter znanja in veščine za spreminjanje nezdravih prehranskih in gibalnih navad ter podporo v procesu hujšanja in vzdrževanju zdravega življenjskega sloga tudi po zaključku delavnice.

 • S SLADKORNO BOLEZNIJO SKOZI ŽIVLJENJE

Delavnica je namenjena osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Udeleženci pridobijo najpomembnejša znanja o sladkorni bolezni tipa 2 ter znanja in veščine za postopno uvajanje sprememb v svoje vsakdanje življenje. S strokovno pomočjo oblikujejo uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki pripomore h krepitvi njihovega zdravja in izboljšanju počutja ter k sprejemanju kronične napredujoče bolezni.