PREDSTAVITEV

ckz predstavitev

Nudimo vam programe za krepitev zdravja – gre za skupinske delavnice in individualna svetovanja, kjer udeleženci pridobijo strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad, ki bodo vodile do boljšega počutja in zdravja.

Vse naše delavnice so brezplačne.

Za udeležbo potrebujete le urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Program svetovanja za zdravje obsega 18 vrst nemedikamentoznih obravnav, od tega 8 temeljnih delavnic in 10 poglobljenih delavnic oz. individualnih svetovanj.

Termine delavnic redno objavljamo v zavihku AKTUALNO. Individualne pogovorne ure izvajamo po predhodnem naročilu na spodaj navedene kontakte, za njih ne potrebujete napotnega dokumenta.

Uradne ure
Vsak delovni dan med 8.00 in 11.00 uro
Popoldan po predhodnem dogovoru

Osnovne Informacije
Zdravstveni dom Trebnje
Goliev trg 3
8210 Trebnje 
07/34 81 802
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

www.eu-skladi.si
Kratek opis operacij projekta...

krepitev

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada (ESS). Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, v razmerju 80 % sofinanciranja s strani Evropske Unije, 20 % s strani Republike Slovenije.

OPIS PROJEKTA - Krepitev zdravja za vse

KATALOG INFORMACIJ


KDO SMO ?

Skoporc Janja, dipl. med. sestra, vodja
Tel: 030 322 805
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kotar Tjaša, dipl. med. sestra
Tel: 030 322 804
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Jantol Barbara, mag. kineziolog
Tel: 030 322 808
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Mandelj Nina, mag. dietetik
Tel: 030 322 806
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Hočevar Sabina, mag. psiholog
Tel: 030 322 807
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vencelj Nataša, dipl. fizioterapevt
Tel: 07/34 81 802
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

AKTUALNO

PETKOVI POHODI ZA ZDRAVJE

PRIČETEK: 30.9.2022 ob 8:00 uri ter nato VSAK PETEK (razen v primeru dežja).

KRAJŠI OPIS: Trasa je pretežno ravninska, zato je namenjena tudi starejšim. Krožna pot po Trebnjem nas bo od igrišča vodila mimo naselja Pekel, veterinarske postaje in nogometnega igrišča v pot skozi gozd ter nato spust proti Dolenje Medvedjemu Selu do železnice in ob poti ob železnici nazaj do igrišča. Prehodili jo bomo približno v uri in pol.

IZHODIŠČE: Športni park Trebnje (igrišče).

Za pohod potrebujete primerno obutev in oblačila ter tekočino.

DOLŽINA POTI: 5,5 km

petkovi pohodi

ZD TREBNJE

TEMELJNE OBRAVNAVE ZA KREPITEV ZDRAVJA

 • ZDRAVO ŽIVIM

Pridobili boste informacije o pomenu zdravega življenjskega sloga za krepitev zdravja (zdrave prehrane, telesne dejavnosti, ne kajenja, opuščanja tveganega pitja alkohola, obvladovanja stresa), informacije o preprečevanju in zdravljenju kroničnih bolezni ter s strokovno pomočjo oblikujejo uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki bo pripomogel k izboljšanju njihovega počutja.

 • ALI SEM FIT

Udeleženci boste pod strokovnim vodstvom opravili enega izmed treh preizkusov za ugotavljanje telesne pripravljenosti (preizkus hoje na 2 km ali 6-minutni preizkus hoje ali 2-minutni preizkus stopanja na mestu) in izvedo, kakšna je njihova telesna pripravljenost. Skladno z rezultatom vam svetujemo o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

 • TEHNIKE SPROŠČANJA

Spoznali boste osnovne značilnosti sproščanja in preizkusili tri različne tehnike sproščanja (dihalne vaje, postopno mišično sproščanje, vizualizacijo pomirjujočega kraja), spoznali njihove prednosti ter dobili navodila, da jih lahko izvajate tudi sami doma.

 • ZVIŠAN KRVNI TLAK

Pridobili boste informacije o pomenu normalnih in mejnih vrednosti krvnega tlaka za zdravje, povezanosti izbire zdravega načina življenja in krvnega tlaka ter dejavnikih tveganja za nastanek povišanega krvnega tlaka. Pridobili boste znanja in veščine za pravilno izvajanje meritev krvnega tlaka ter znanja, veščine in podporo za spreminjanje z zdravjem povezanega vedenja. Udeleženci s strokovno pomočjo oblikujete uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki pripomore k vzdrževanju normalnih vrednosti krvnega tlaka in izboljšanju njihovega počutja.

 • ZVIŠANE MAŠČOBE V KRVI

Informacije o nastanku holesterola ter o pomenu normalnih in mejnih vrednosti krvnih maščob za zdravje, povezanosti izbire zdravega načina življenja in maščob v krvi ter dejavnikih tveganja za nastanek zvišanih maščob v krvi. Udeleženci s strokovno pomočjo oblikujete uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki pripomore k vzdrževanju normalnih vrednosti krvnih maščob in izboljšanju svojega počutja.

 • ZVIŠAN KRVNI SLADKOR

Delavnica je namenjena osebam z mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo. Udeleženci pridobijo najpomembnejša znanja o mejni bazalni glikemiji in moteni toleranci za glukozo.

 • SLADKORNA BOLEZEN TIPA 2

Delavnica je namenjena osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Udeleženci pridobite najpomembnejša znanja o sladkorni bolezni tipa 2.

 • TEST TELESNE PRIPRAVLJENOSTI ZA ODRASLE IN TEST TELESNE PRIPRAVLJENOSTI ZA STAREJŠE

Test telesne pripravljenosti za odrasle je namenjen osebam, starim od 19 do 69 let. Test telesne pripravljenosti za starejše pa je namenjen osebam, starim 65 let in več. Udeleženci pod strokovnim vodstvom opravijo sklop testov za ugotavljanje telesne pripravljenosti starejših in pridobijo poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti. Skladno z rezultatom testiranja in zdravstvenim stanjem, jim strokovnjaki svetujejo o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

SVETOVALNICA ZA ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

 • ZDRAVO JEM

Udeleženci pridobijo informacije o pomenu prehrane za zdravje ter znanja in veščine za izbiro zdravih živil v pestri ponudbi na trgovskih policah, sestavljanje zdravih jedilnikov na enostaven način, zdravo prehranjevanje v različnih življenjskih situacijah ter napotke za postopno uvajanje sprememb v svoje prehranjevanje.

 • GIBAM SE

Udeleženci pridobijo poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti ter znanja in veščine za varno in ustrezno izvajanje različnih vrst in oblik telesne dejavnosti. Skupaj s strokovnjakom oblikujejo individualni program za povečanje in samostojno izvajanje telesne dejavnosti za krepitev zdravja ter izmerijo lasten napredek v telesni pripravljenosti in gibalnih navadah.

 • ZDRAVO HUJŠANJE

Udeleženci dobijo strokovno podporo in pomoč pri zdravi izgubi telesne teže ter znanja in veščine za spreminjanje nezdravih prehranskih in gibalnih navad ter podporo v procesu hujšanja in vzdrževanju zdravega življenjskega sloga tudi po zaključku delavnice.

 • S SLADKORNO BOLEZNIJO SKOZI ŽIVLJENJE

Delavnica je namenjena osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Udeleženci pridobijo najpomembnejša znanja o sladkorni bolezni tipa 2 ter znanja in veščine za postopno uvajanje sprememb v svoje vsakdanje življenje. S strokovno pomočjo oblikujejo uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki pripomore h krepitvi njihovega zdravja in izboljšanju počutja ter k sprejemanju kronične napredujoče bolezni.

SVETOVALNICA ZA DUŠEVNO ZDRAVJE

 • SPOPRIJEMANJE S STRESOM

Udeleženci spoznajo osnovne značilnosti doživljanja stresa, vzroke zanj ter načine njegovega obvladovanja. Pridobijo znanja in veščine, s katerimi si bodo lahko pomagali sami in izboljšali svoje počutje (tehnike sproščanja, tehnike preusmerjanja misli in čustev, načrtovanje odziva na stresne situacije, razvijanje čustvenega zavedanja ipd.).

 • PODPORA PRI SPOPRIJEMANJU Z DEPRESIJO

Delavnica je namenjena osebam z diagnozo depresije ali s prisotnimi simptomi depresije in njihovim svojcem. Udeleženci spoznajo osnovne značilnosti depresije, vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja ter pridobijo znanja in veščine, s katerimi si lahko pomagajo sami in izboljšajo svoje počutje. Z drugimi udeleženci v skupini si lahko izmenjajo izkušnje in se medsebojno podpirajo.

 • PODPORA PRI SPOPRIJEMANJU S TESNOBO

Delavnica je namenjena osebam z diagnozo anksioznih (tesnobnih) motenj, tistim, ki jih (izrazita) tesnoba ovira pri vsakodnevnem življenju in njihovim svojcem. Udeleženci spoznajo osnovne značilnosti tesnobe, vzroke zanjo, potek in načine zdravljenja ter pridobijo znanja in veščine, s katerimi si lahko pomagajo sami in izboljšajo svoje počutje. Z drugimi udeleženci v skupini si lahko izmenjajo izkušnje in se medsebojno podpirajo.

SVETOVALNICA ZA TVEGANA VEDENJA

 • SKUPINSKO SVETOVANJE ZA OPUŠČANJE KAJENJA IN INDIVIDUALNO SVETOVANJE ZA OPUŠČANJE KAJENJA

Udeleženci dobijo ključne informacije, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju kajenja in vzdrževanju dosežene spremembe.

PROMOCIJA ZDRAVJA V LOKALNI SKUPNOSTI

Program delavnic, ki jih brezplačno izvajamo v lokalni skupnosti, delovnih in nevladnih organizacijah:

 • Zdravo živim: informacije o pomenu zdravega življenjskega sloga za krepitev zdravja ter preprečevanju kroničnih bolezni.
 • Ali sem fit: pod strokovnim vodstvom se opravi preizkus za ugotavljanje telesne zmogljivosti. Strokovnjaki vam svetujejo o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev zdravja.
 • Tehnike sproščanja: spoznali boste osnovne značilnosti sproščanja, preizkusili tri različne tehnike sproščanja in dobili navodila, da jih boste lahko izvajali tudi sami.
 • Zvišane maščobe v krvi: pridobili boste znanje, ki bo pripomoglo k vzdrževanju ciljnih vrednosti maščob in izboljšanju vašega počutja.
 • Zvišan krvni tlak: podali vam bomo napotke, ki bodo pripomogli k vzdrževanju ciljnih vrednosti krvnega tlaka in izboljšanju vašega počutja.
 • Zvišan krvni sladkor: pridobili boste najpomembnejša znanja o mejni bazalni glikemiji in moteni toleranci za glukozo.
 • Sladkorna bolezen tipa 2: delavnica je namenjena osebam s sladkorno boleznijo tipa 2, ki bodo seznanjene z značilnostmi te sladkorne bolezni.

Po dogovoru pripravimo tudi dodatne vsebine, ki so povezane s preventivo in zdravjem v lokalni skupnosti.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na vodjo Centra za krepitev zdravja.

PROGRAM SVIT

Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Cilj Programa Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pravočasno odkriti predrakave spremembe in raka na debelem črevesu in danki. Sodelovanje v Programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne predstavlja dodatnih stroškov.

Za kakršnokoli vprašanje glede sodelovanja v Programu Svit, se lahko obrnete na:

 • Svitovo kontaktno točko zdravstvenem domu Trebnje

Tel: 07/ 34 81 802 (vsak torek med 8.00 in 11.00)

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 • elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali
 • telefonsko številko 01/620 45 21.

Več o Programu Svit najdete na spletni strani www.program-svit.si.

PRIPRAVA NA POROD IN STARŠEVSTVO

 • Zgodnja nosečnost
 • Pozna nosečnost
 • Varna vadba v nosečnosti

Cilj vadbe v nosečnosti je vplivati na boljši potek nosečnosti in poroda ter vplivati na zdravje tako nosečnice kot ploda. Varna vadba v nosečnosti je namenjena vsem zdravim nosečnicam po 13. tednu nosečnosti.

Vadba se izvaja v majhnih skupinah. Pred vključitvijo nosečnice opravijo individualni posvet s fizioterapevtko ali kineziologinjo, ki vadbo tudi vodita.

Na vadbi se osredotočamo na ključne točke:

 • Učenje pravilne telesne drže,
 • Pravilen prehod iz različnih položajev,
 • Tehnike dvigovanja in prenašanja bremen,
 • Krepitev mišic medeničnega dna,
 • Krepitev globokih stabilizatorjev trupa,
 • Prilagojena aerobna vadba, vadba za krepitev večjih mišičnih skupin, vaje za raztezanje in
 • Dihalne vaje in sproščanje.

Vadba poteka dvakrat tedensko v popoldanskem času.

Za več informacij se lahko obrnete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 030 322 808 (Barbara) ali povprašate v dispanzerju za žene.